3 Lagu Tentang Ulang Tahun

Jika anda tumbuh remaja di era 90 an tentunya anda mengenal sebuah lagu hits di era itu yang berjudul ”Selamat Ulang Tahun”. Itu lagu hits sekali pada saat saya masih remaja ketika masih duduk di bangku SMA kelas 3. Ya lagu itu adalah milik dari Zamrud, sebuah band ternama asal Cimahi kota Bandung. Lagu itu menceritakan seorang lelaki yang sedang mengucapkan selamat ulang tahun kepada wanitanya. Dilagu itu si lelaki ini tidak memberikan sebuah barang yang sebagaimana biasanya  seorang lelaki memberikan kado untuk wanitanya. Di lagu ini Zamrud tidak memberikan 3 barang yang biasanya diberikan lelaki untuk wanita yang dicintainya. 3 barang yang tidak diberikan seorang lelaki kepada wanitanya ketika berulangtahun dalam lirik lagu  ”Selamat Ulang Tahun” milik Zamrud itu adalah :

  1. Jam Dinding

“Yang Kuberi Bukanlah Jam Dinding” itulah salah satu lirik dari lagu ”Selamat Ulang Tahun”. Sebuah jam dinding memang biasanya dijadikan seseorang untuk sebuah kado yang akan diberikan untuk seseorang yang sedang berulangtahun. Begitu juga seorang lelaki biasanya akan memberikan sebuah jam dinding untuk wanitanya ketika berulangtahun.

  1. Seikat Bunga

Seorang lelaki biasanya ketika akan mengungkapkan perasaannya kepada seorang wanita itu dengan memberikan seikat bunga. Cara ini memang seringkali dilakukan seorang lelaki ketika jatuh cinta dengan seorang wanita. Begitu juga ketika wanita yang dicintainya itu sedang berulangtahun maka biasanya si pria ini akan memberikan seikat bunga.

  1. Kalung Hati

Kalung hati juga biasanya menjadi pilihan seorang lelaki untuk dijadikan kado ketika wanitanya berulangtahun. Bentuk hati yang menggantung di sebuah kalung itu adalah sebagai tanda cinta dan sayang seorang lelaki itu kepada wanitanya. Dan memang pada umumnya wanita itu suka sekali jika memakai kalung.

Selain 3 barang diatas lelaki didalam dilagu itu juga tidak memberikan sebuah puisi yang biasanya akan diberikan seorang lelaki di hari ulangtahun wanitanya.

About Author


admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *